Tietojärjestelmien tutkimus on Turun kauppakorkeakoulussa sijoitettu Hallinnon laitoksen yhteyteen. Hallinnon laitoksen pääoppiaineet ovat "Johtaminen ja organisointi" sekä "Tietojärjestelmätiede", josta siis nyt puhumme. Ankkuroituminen yhteen liiketaloustiede hallinnon kanssa kuvaa pyrkimystä liiketaloustieteen yhteyteen ja siltaa yrityksen tietohallinnon ja muun (esim. henkilöstö tai muiden resurssien) hallinnon välillä. Opetuksen sisältö sivuaa tosin runsaasti myös muita liiketaloustieteen pääaineita: markkinointia ja laskentatointa.
Tutkimusta ja opetusta tehdään 10-15 henkilön voimin. Vakinaisissa työsuhteissa on 8 tutkimus- ja opetushenkilöä, loppujen paiskiessa töitä erilaisen projektirahoituksen turvin. Vakinainen henkilökunta muodostuu professorista, apulaisprofessista, kahdesta yliassistentista, lehtorista ja kahdesta assistentista.
Turun kauppakorkeakoulu kuuluu osana kokonaisuuteen Turku Center for Computer Science (TUCS) -kokonaisuuteen, jossa mukana on myös vastaavat yksiköt Turun Yliopistosta ja Åbo Akademista. TUCS:in näkyvin osa on Graduate School, jonka puitteissa mm. kehitetään ja koordinoidaan opetustarjontaa, mutta yhteistyötä tehdään myös tutkimuksen puolella. Tietojenkäsittelyä opiskelevat voivat käytännössä valita melko vapaasti kurssinsa kaikkien kolmen korkeakoulun opetustarjonnasta.
Turun kauppakorkeakoulusta valmistuvalla pääaineenaan tietojärjestelmätiedettä lukeneella ekonomilla on tyypillisesti takanaan 55-70 opintoviikon suoritukset tietojärjestelmätieteessä. Viime aikoina tietojärjestelmätieteen on valinnut pääaineekseen noin 25 opiskelijaa vuosittain.
Opetuksen massat syntyvät sivuaine- ja yleisopinnoista. Tietojärjestelmätiede on suosittu sivuaine liiketaloustieteen opintojen rinnalla, ja silloin sitä tyypillisesti luetaan 20-45 opintoviikkoa.
Opetuksessa systeemityö on valittu yhdeksi pääaineopiskelijoiden erikoistumislinjoista. Muut ovat "Itsenäiskäytön johtaminen", "Tietoresurssien johtaminen", "Yrityksen laskentajärjestelmät" sekä "Tietoliikenteen johtaminen". Varsinkin kaksi ensimmäistä näistä sivuaa myös systeemityötä, viimeinen silloin kun kyse on tietoliikennejärjestelyistä. Systeemityö, tai kuten me sitä kutsumme "Ammattimainen tietojärjestelmätyö" sisältää kurssit ohjelmoinnista, tietojärjestelmätyöstä sekä tietojärjestelmätyön johtamisesta. Tietojärjestelmätyön johtaminen -kurssi on englanninkielinen. Kaikkiin kursseihin kuuluu sekä luennointia, omakohtaisia harjoituksia että täydentävää kirjallisuutta. Dosenttiopetuksena on pitkään ollut tarjolla kurssi tietojärjestelmien laadusta.
Suppeasti rajaten systeemityön tutkimusta ei Turun kauppakorkeakoulussa juuri ole. Software engineeringin tapaista yksityiskohtaista algoritmien ja tietorakenteiden tutkimusta ei juuri harrasteta, opetuksessakin teemoja vain sivutaan. Mitään yksittäistä systeemityön metodia ei kehitetä, eikä opetuksessakaan ole ankkuroiduttu mihinkään erityiseen menetelmään. Yleistiedot systeemityön perusteista kuitenkin pyritään antamaan kaikille.
Hieman laajemmin systeemityön ymmärtäen käynnissä on kuitenkin koko joukko väitöskirjatöitä, jotka sopivat alueelle. Kenties selvimmin alueelle osuu väitöskirjatyö, jossa selvitellään tietojärjestelmien hankkimista vaihdantatilanteena yrityksen ja ulkopuolisen toimittajan välillä. Systeemityön tehokkuuden ja tarkoituksenmukaisuuden edistäminen laatujohtamisen, liiketoimintaprosessin muuttamisen ja muutosprosessien hallinnan näkökulmasta on myös väitöskirjatyön aihe.
Kaikessa tietojärjestelmätieteen tutkimuksessa nousee esiin organisaation, useimmiten yrityksen, näkökulma ja tietojärjestelmien rakentaminen edistämään organisaatioiden tavoitteita. Parhaimmillaan organisaatio voi tietojärjestelmien avulla saavuttaa kilpailuedun muilla markkinoilla toimijoihin nähden. Yksilönkään, eikä myöskään yhteiskunnan kokonaistason, näkökulmaa ei unohdeta, mutta ne eivät ole hallitsevia.
Mikäli mukaan lasketaan yrityksen kokonaisjärjestelmien taso ja erityisesti näiden strateginen suunnittelu ja johtaminen, ollaan kuitenkin Turun kauppakorkeakoulun tietojärjestelmien tutkimuksen ydinalueella. Tietojärjestelmien strategista suunnittelua varten on professori Tapio Reposen johdolla kehitetty EMIS-malli. Tähän malliin nojaavat ja sitä täydentävät mm. tutkimukset tietohallinnon organisoinnista, ryhmätyötä tukevista järjestelmistä ja tietoliikenteestä osana yrityksen tietohallintoa. Kaikkiaan työn alla on parikymmentä väitöskirjaa, joista vuosittain kypsyy 1-3.
Internet: tjt@tukkk.fi