Henkilökultti

maanantai, maaliskuu 03, 2003

Tänään päättyi kurssini toiminnanohjausjärjestelmistä. Vaikea uskoa, että joku yritysjohtaja oikeasti pitää moisia informaatioautomaatteja jotenkin käyttökelpoisina. Näin toimii SAP: otat yhden kappaleen 50-luvulta periytyneitä tuotannollisen tehtaan prosessinmallinnusohjelmia, keksit siihen kasan "prosesseja" joita kutsut "alan johtaviksi", kasaat sekavan paketin "moduuleja" jotka eivät puhu kunnolla keskenään ja väität näiden avulla voitavan kerätä kaiken yritystoiminnassa liikkuvan informaation. Tämän informaation avulla taianomaisesti yrityksellesi syntyy kilpailuetua kaikkiin muihin alalla toimiviin yrityksiin verrattuna, jotka kaikki myös käyttävät samaa ohjelmaa.

Eikä siinä mitään, että moinen hukkasofta maksaa paljon, sen päälle tulee vielä konsulttilauman palkkiot. Asennus kestää keskimäärin kaksi vuotta ja epäonnistuu. Hintaa operaatiolle tulee noin 50 000 euroa per käyttäjä ja sen tuloksena voidaan irtisanoa 20% tietotekniikan ja kirjanpidon ammattilaisista. Ohjelma ei taivu yrityksen toimintaympäristöön ja toimintatapaan ja sen takia suuri osa siitä joudutaan koodaamaan uudestaan. Tämä taas johtaa ongelmiin moduulien puhuessa keskenään ja viimeistään, kun ohjelmistoista tulee seuraava versio. Sen lisäksi yrityksen pitää muuttaa koko henkilöstönsä toimintakuvauksia. Kaikki tämä herättää järkevästä hulluksi leimattua "muutosvastarintaa" johon tepsivät vain kovat otteet.

Kaiken tämän jälkeen implementoinnit usein epäonnistuvat ja ovat johtaneet valtaviin tappioihin ja jopa konkursseihin. Kun järjestelmä on saatu implementoitua sen etuja ei joko voida mitata tai sitten suorituskyky laskee "tilapäisesti".

Minun on vaikea kuvitella sitä määrää myyntipuhetta ja tyhmyyttä, joka saa yhdenkään yrityksen tekemään niin hullun uhkayrityksen että edes harkitsee ERPin asentamista. Tai ehkä koko alan ohjelmistoteollisuus on tosiaan niin pilvessä, että ei tajua että tässä myydään pelkkää sontaa. Muutama kupla saisi ilmeisesti vielä puhjeta.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home