Henkilökultti

keskiviikko, maaliskuu 29, 2006

Ranskassa UMP:n omatkin miettivät Ranskassa jo: «Le président de la République serait-il effectivement sourd et le Premier ministre effectivement fou?» miettii entinen ulkoasiainministeri Charette. En kehtaa suomentaa tuota, koska se ei olisi yhtään niin hauskan kuuloista.

sunnuntai, maaliskuu 26, 2006

Ettei tästä gradusta vaan tulisi tiedettä tieteen vuoksi. "Loogisen empirismin merkitysteoreettisen semanttisen reduktionismin tai Kuhnin teoriapitoisen semanttisen holismin sijaan feministinen kritiikki ottaa lähtökohdakseen paradigmojen välisen yhteismitattomuuden ylittävän kontekstuaalisen empirismin merkitysteorian."

Auttaisikohan sanajärjestyksen muuttaminen vai pitääkö räjäyttää koko roska?

lauantai, maaliskuu 25, 2006

Ilmoittaudu peliin aivan samantien, jaamme hahmoja neljän päivän päästä.

Allaoleva ihkudaa siis luotu http://www.elouai.com nukkegeneraattorilla. Tiedostomuodosta syytän, paitsi omaa kädettömyyttäni ja vihjeettömyyttäni, generaattorin vaikeutta.

Jotain aivan muuta.

perjantai, maaliskuu 24, 2006

keskiviikko, maaliskuu 22, 2006

Kommenttiraidassa on edelleen häikkää: vaikka tuolla alla lukee, että 0 comments, niin silti voi olla kommentteja. Luulen tietäväni mistä johtuu (blogger ei pääse pcuf:älle päivittämään index.html-tiedostoa).

Osaisiko joku joku asiantuntevampi auttaa asian korjaamisessa? Yliopiston mikrotuki? ;)

tiistai, maaliskuu 21, 2006

PENSEE UNIQUE ELI YHDEN TALOUSTEORIAN TOTUUS

...tuli mieleen taas katsoessani eilen uusintaa Lauantaiseurasta, jossa oli vieraana Raimo Sailas (sd.). "Ne ajat, että hallitus puuttuu markkinoiden toimintaan ovat takanapäin" ja "ainoa tapa selviytyä on ylläpitää kasvua". Painostettuna Sailas sentään myönsi, että näille hänen kannoilleen voidaan esittää ihan järkeviä kysymyksiä ja, että kyllä tässä yksinkertaistetaan nyt muutamilta osin. Kuka näitä kysymyksiä sitten esittää? Kun minusta vaikuttaa, että ei juuri kukaan.

Kaikkein oudoin osuus ohjelmasta oli kuitenkin vielä edessä. Vasemmistoliiton ja Kokoomun eduskuntaryhmiltä kysyttiin arvosanaa hallituksen talouspolitiikasta. Molemmat oppositiojohtajat vain kehuivat ja myhäilivät. Nojuu, Korhonen moitti varallisuusveron poistoa ja kuntien palveluiden tilannetta ja Kokoomus yhtyi jälkimmäiseltä osalta kritiikkiin. Olin mykistynyt.

Talousteorian totuuksia on ilmeisesti tosiaan vain yksi. UPM:n toimiin ei voi puuttua. Tai no, voidaan toki häiritä markkinoiden toimia tukipaketeilla, mutta jälkikäteen ja puolisalaa. Eikä oikeastaan voi puhua edes häirinnästä vaan vaikeuksissa olevien paikkakuntien tukemisesta. Ja miten yllättäen ovat vaikeuksissa, kun Lontoosta todettiin että taas kolmetuhatta saa lähteä, ja hei, sammuttakaa sitten paikkakunta lähtiessänne.

Onneksi sentään pomoille saatiin kunnon bonukset ja hallituksellekin (mm. Martti Ahtisaarelle (sd.) ) riitti jaettavaa. Kätevästi vapauttamalla 3000 ihmistä työmarkkinoille saavutetaan 200 miljoonan säästöt vuodessa. Samaan aikaan yhtiö ostaa omia osakkeitaan 900 miljoonalla (vuodessa) ja jakaa omistajilleen osinkoa 420 miljoonaa euroa (vuodessa). On kyllä vaikea kilpailutilanne ja ylikapasiteettia, mutta silti kilpailijat eivät syystä tai toisesta harrasta tuollaista aivan järkyttävää sikailua. Ja laita siihen, että törkeyden huippu.

Minulle on jotenkin päivänselvää, että globaalilla kapitalismilla ei ole mitään tekemistä markkinatalouden kanssa. Kummallakaan edellämainituista ei ole mitään tekemistä tieteen kehityksen, ekologisen elämäntavan tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kanssa - pikemminkin kaksi edellämainittua ovat lähtökohtaisesti näille kolmelle vastakkaisia. Silti ainakin Sailas veteli nämä suoraan yhteen samaan löpinään.

Ja Sailaksen yrityksilläkään ei oikeastaan ole mitään vastuuta mistään vaan vain niiden johtajilla. Tuottakoon vaan rahaa (eikun anteeksi, hyvinvointia) omistajilleen. Ja Sitra voi myös sikailla rahansa pommi-, öljysota- ja ydinvoimayhtiöillä, kunhan vain omistajat saavat "oikeudenmukaisen" tuoton. Mitään numeroarvoja ei voida antaa oikeudenmukaisuudesta, koska se on vähän vaikea käsite. On juu ilmeisesti.

Siinä on se tehtävä punavihreälle kriittiselle vasemmistolle: miten vastata ainoan talousteorian totuuteen (ja unohtakaa jo ne neukut). Miten luoda sille uskottava vaihtoehto? Vastaukset voi lähettää mailitsekin, paras ehdotus palkitaan.

maanantai, maaliskuu 20, 2006

Pitäisiköhän HYY:stäkin raportoida jotain. Joiltakuilta karkasi mopo täysin hyppysistä koskien Liisankadun osakuntien uutta toimitilaa. Hallituskin horjui, mutta vaikuttaa nyt sittenkin pysyvän pystyssä.

Jonkin punavihreän edustajistoryhmän puheenjohtaja menetti kuulemma lähes luottamuksen itseensä, koska ei kerrankin ollutkaan ensimmäisenä kaatamassa hallitusta. Älä huoli, ihan hyvin se meni.

Kuuntelin kansleriamme ja menetin melkein toivoni ihmiskunnan edistykseen. Taitaa olla taas se aika vuodesta, kun huippuyksikköhaut ovat käynnissä.

lauantai, maaliskuu 18, 2006

Joskus kielen nyanssit ovat tärkeitä. Tämä tekee kääntämisen vaikeaksi. Tulee väärinkäistyksiä. Esimerkiksi koulussa kopiokoneissa kehotetaan englanniksi "Insert card", että ne saa toimimaan. Mitenhän sama olisi suomeksi? "Syötä kortti?" Ehei.

Oikea vastaus on tottakai intuitiivinen: "Aktivoi ulkoinen valvontalaite". Että kiitos ja terveisiä vaan Otaniemeen.

Lapissa Kokoomus ja Vihreät eduskuntavaaleissa vaaliliittoon. Pitää laittaa pieneen muistivihkooni tulevaa käyttöä varten. Sitten kun joku taas selittää mulle kerran vihreän liiton olevan moderni punavihreä puolue. Peliveto vihreiltä, juuri tälläinen ennakkoluulottomuus varmaan houkuttaa Pohjois-Suomessa monia puoluekannastaan epävarmoja nuoria punavihreitä.

Pistetään nyt tasapuolisesti noita toisiakin tovereita: klikkaapa http://www.sdp.fi oikeasta laidasta löytyvää Demarinuoret-linkkiä. 404. Sitähän minäkin. (Vai kuinka nopeasti kerkeätte linkin korjaamaan lauantaiyönä ;) )

Päivitys: selaimen pitää näköjään olla Firefox. Emme siis voi oikeastaan syyttää demareita muusta kuin mikkisoftamyönteisyydestä

Onkohan minulle mahdollista kirjoittaa asiatekstiä laittamatta ensimmäiseen lauseeseeen "kapitalistista yhteiskuntajärjestelmää". Täytyy ehkä yrittää harjoitella tätä.

Incognitoa eilen. Metsä puhui, pieneläimet piirissä kuuntelivat. Hautuumaa valitti ja käveli vastaan. Suur-Raakorin metsästystorvi haussa, aaveet laivassa ja druidi saaressa. Josko susikuningas pian istuu talven valtaistuimella. Katsokaa fantsukirjoista sisältö. Ihan hyvin kampanja tuntui kuitenkin lähtevän liikenteeseen ja oli niitä tummempia sävyjäkin, ainakin vähän.

Jotkut vanhat saattavat tunnistaa Maraagian uuden tulemisen: "Darilian synkkä imperiumi on kehittynyt keskitetty teokratia, jolla on degeneroitunut haltijoista ja velhoista muodostunut omissa oloissaan viihtyvä yläluokka. Järjestystä ylläpitävät keisarilliset armeijat, velhopapit, vapaamuurarit ja salaiset poliisit. Velhous on luvanvaraista ja pääosin kiellettyä. Työn tekee valtava alun perin muilta mailta hallittu maaorjien joukko."

perjantai, maaliskuu 17, 2006

Ja sitten ilmoittautumaan kesäkuun peliin.

Kannattanee melko ilmoittautua viimeistään lähiviikkoina, tullee täyteen sen verran pian. Saamme sitten jaella roolejakin. Mediavalinta? Onkohan pelinjohdon blogien tavoittavuus parempi kuin aiheeseen kuuluvien listojen?

torstai, maaliskuu 16, 2006

Ehkä nyt silti päivittäis linkkilistansa. Päivän tehtävä: etsi googlesta hakusanalla "9mm". Päivän toinen tehtävä: Paavo Arhinmäki.

keskiviikko, maaliskuu 15, 2006

Oho, tulipas yhtäkkiä kiire. Sen huomaa blogin päivitysnopeuden hiljenemisenä. Onneksi tätä kestää vain pari viikkoa (tm). Tänään muistin miksen jaksa istua luennoilla: tahti niillä on minulle liian hidas. Sen takia onkin kiva lueskella (sekä pikakelata) artikkeleita ja kirjoja - saa käytettyä aikaa tehokkaammin. Tämä lienee jotenkin oireellista.

Minun piti kirjoittaa pitkät pätkät Olemisesta ja ajasta, mutta tuli sellainen olo, ettei kerkeä. Asetan siis perimmäisen olemiskysymyksen tuonnempana. Linkkilista pitäisi laittaa uusiksi. Tässä Ilkalle kuitenkin terveisiä: henkinen koti.

Laskettaisiinkohan bloggaukseksi muiden blogeihin vouhkaaminen suu vaahdossa?

sunnuntai, maaliskuu 12, 2006

Onko Linus väärässä? Mies selittää kantaansa GPLv3een.

Sinällään nuo uuden version patenttihommat lienevät hyväksyttävissä liikemaailmassakin kitinän jälkeen (ne olisivat olleet varmaan kakkosessakin, jos silloin olisi funtsittu etiäppäin). Sen sijaan tuo DRM-meininki mietityttää vielä. Kuten Linustakin. En jaa Linuksen käsitystä politiikan määritelmästä. Tottakai Kernel-bugit ovat poliittisia. Samoin kuin päätös kannattaa tai olla kannattamatta jotain draftin spesifiä kohtaa. Erityisesti jos jokin leimataan "vain teknologiaksi".

Sinällään DRM:n voi nähdä tottakai ohjelmiston käyttöä rajoittavana tekijänä ja sinällään sen paikka ei ehkä olisi lisenssissä. Vaikka ehdoton valtaosa erilaisista yhteisöistä kannattanee sen huomioonottoa jotenkin lisenssissä Tivon jälkeen. Odotamme innolla draftin seuraavaa versiota.

Onpa kaunis viikonloppu, vaikka sitä onkin vietetty pääosin sisätiloissa. Tänään Rikos kannattaa ja ensi viikolla tiedossa matalalentoa koulun puolesta.

Olen kokenut tarvetta kommentoida HYY:n ja oikeaakin politiikkaa nykyistä enemmän blogissani. Joku raja. Kaikki lienee jo sanottu aikaisemmissa merkinnöissä, joten kiinnostuneet voivat katsoa sieltä.

Isoa G:tä olen kirjoitellut tässä vähän kuin salaa, parikymmentä sivua on jo kasassa ja kevään lopussa pitäisi olla viisikymmentä. Tulisi minustakin se tuplamaisteri sitten joskus. Pidellään hengitystä tapahtuuko tämä tänä vuonna kuitenkaan. Ilmeisesti kaikki muut opinnot kuin gradu olisivat toukokuussa kasassa. Tutkimussuunnitelmasta en tiedä, mutta toisaalta ei tiedä laitoskaan.

Gradun tiimoilta pätee varmaan sääntö: kolmas kerta toden sanoo. Ei se ainakaan pelota samalla tavalla kuin aikaisemmat, kun tietää millaista kyytiä on tulossa.

Toisaalta minulle on annettu ymmärtää, että gradun tekemisen ajoittaminen kesään on epäsosiaalista, kun olen nyt jo muutaman kesään sellaisen ajoittanut. Syitä on periaatteessa monia: yliopistolla on hiljaisempaa, yliopistopolitiikkaa on vähemmän, suurin osa yhdistyksistä on lepuuttaa, töissä on enemmän mahdollisuuksia järjestellä tekemisiään, sosiaalista elämää on vähemmän kun monet kaverit ovat liesussa tai kuluttavissa kesätöissä ja kesällä olen yleensä virkeämpi. Toisaalta kesällä voisi tehdä myös aika paljon muuta, kuten vaikkapa lomailla. Jännittävä uusi ajatus.

lauantai, maaliskuu 11, 2006

Monster gore and violence, kuten Lordi itse informoi sivuillaan. Tuleepa väriä euroviisuihin, vaikka epäilykseni onkin, ettei tämä läppä putoa yhtä hyvin katolisissa maissa.

Mistä puheenollen: poliisi murtautui Sorbonneen ja hajoitti saarron. Kamppailuhan näyttää yltävän suorastaan myyttisiin mittasuhteisiin. «La Sorbonne aux étudiants!» on ainakin viime vuosisadan juttu, «Contre la grippe aviaire, les poulets à la maison !» sen sijaan lienee tuoreempi. Pariisin pormestari paheksui poliisin voimankäyttöä rauhallisesti sujunutta mielenosoitusta vastaan. Onko sinulla koskaan tunnetta, että elämän filmi olisi jäänyt ikuiseen luuppiin?

Hesarin ranskalaisvastainen linja jaksaa edelleen hämmästyttää. Jatkuva ranskisten maalaaminen typeräksi ei vastaa todellisuutta. Enemmän jouduin Ranskassa poliittisia sun muita näkemyksiäni puolustamaan kuin ikinä suomessa.

torstai, maaliskuu 09, 2006

UPM tekee yrityshistoriaa tekemällä irtisanomisten suomenennätyksen teollisuuden vanhassa kivijalassa, tänäkin vuonna. Tällä kertaa 3600 paperityöläistä saa lähteä. Sen toiminta vaikuttaa kymmeniin tuhansiin ihmisiin suoraan ja varmaan sataan välillisesti. Kunnat ajautuvat ahdinkoon. Sen kilpailijat suunnittelevat jo samankaltaisia tekoja. Aivan käsittämätön inhimillinen tragedia.

Miksi? UPM toimii jo nyt tehokkaammin kuin sen kilpailijat ja tuottaa pääomalle enemmän kuin osaksi valtiolliset kilpailijansa. Se kuitenkin halusi paremman pörssiarvon, lisää rahaa omistajalle eli hienommin sanottuna suojautua valtaukselta. Tässä onnistuttiinkin, nousua tuli viisi prosenttia päivässä, vaikka jo seitsemässä käytiin. Osakkeenomistajat ovat varmaan tyytyväisiä.

UPM oli luvannut työntekijöilleen vuoden aikaa sopeuttaa toimintojaan, mutta tuli toiseen ajatuksiin. Työläiset ulos ja tehtaat kiinni. Kun mikään ei riitä. Miten kukaan voi tämänjälkeen puhua yhteiskuntavastuusta tai vastuullisesta toiminnasta vakavalla naamalla? Herätys, porvari.

Ja maan hallitus seisoo tumput suorina. Annetaan rahaa kunnille kehitysrahastosta, perustetaan ministeriöiden välinen työryhmä koordinoimaan x ja jutellaan johtajien kanssa. Yhtä tyhjän kanssa. Mitäs jos vaikka nostaisitte perseenne penkistä ja takavarikoisitte pari tuontantolaitosta valtiolle? Loppuisi valtausuhkakin. Ainiin, mutteihan markkinoille saa näin puuttua, ainakaan tällä hetkellä muodissa olevan uusliberalismin mukaan.

Ei kukaan muu kuin valtio voi enää puuttua tähän. Tervetuloa kapitalismin laki, dynaaminen tragedia. Talousjärjestelmän puitteissa välttämätön, inhimillisessä elämässä kielletty. Mitenkäa se menikään: "sosialismi tai..."

Radikalisoitumisen vaara. Omistettu toimitusjohtaja Jussi Pesoselle:

"
On kurjan kurjat kunniassaan
raharuhtinaat nuo röyhkeät.
Ei koskaan tee he itse työtä,
vaan ne työtä ryöstävät.
Varat kansan hankkimat on menneet
kaikki konnain kukkaroon.
Pois kansa velkansa jo vaatii,
nyt ryöstösaalis tuotakoon.
:,:Tää on viimeinen taisto :,:
"
san. Eugen Pottier, suom. Otto-Ville Kuusinen,Yrjö Sirola, Sulo Vuolijoki.

SAS tulee kyllä, kunhan selkäänpuukotus vähän laimenisi. SDP:hen? Oho. Muut puolueet yrittävät haaskalle. Aikamoinen psykologinen riskinotto. Eivät ole ilmeisesti huomanneet, että siihen sisältyy suuria riskejä. Erityisesti se, että puolueaktiivit ja äänestäjät nostavat päänsä pystyyn ja unohtavat sisäiset, varsin toissijaiset, kärhämänsä pelastaakseen liikkeen.

keskiviikko, maaliskuu 08, 2006

Jenni kertoilikin lakkokuulumisia Ranskasta. Kyseessä siis hallituksen hanke nostaa alle 26-vuotiaiden koeaika kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Sinä aikana työntekijällä ei olisi irtisanomissuojaa. Ranskassa alle 26-vuotiaiden työttömyysaste on 23%.

Vasemmisto-oppositio ja nuoret yllättäen vastustavat jyrkästi ja siinä syy yleislakkoon. Ville' on onneksi luvannut ajaa joustot läpi pienistä protesteista huolimatta. Hyvin menee ranskanmaalla.

perjantai, maaliskuu 03, 2006

Päivän teema on kyllä masinointi, sitä tässä nimittäin on tapahtunut ihan kiitettävästi. Viikonlopuksi Yläneelle rauhoittumaan.

Olen ollut niin tiedostava, että päähän sattuu. Tai sitten se johtuu siitä eilisestä karusellista. Työteho on kärsinyt -en ole enää ihan nuori. Viikonloppu, ihanaa!

Urani akateemisena työttömänä etenee. Sain oman työhuoneen. Seuraavaksi tulossa varmaan India Jones -hattu. Italiasta tuli hylsy konferenssista, mutta onneksi luonteenheikkouteni on oikeanlainen typeryys. Siis sellainen, että jos tulee turpaan, niin muuttuu entistä päättäisemmäksi. Siitä lienee toivottavasti jossain elämäntilanteessa hyötyäkin. Niitä hetkiä odotellessa.

torstai, maaliskuu 02, 2006

Sananen sanan vapaudesta liittyen epäsuorasti pilakuviin. Olen funtsinut pitkään, miksi internetissä ja blogeissa sananvapauteen absoluuttisena oikeutena on kiinnitetty niin paljon huomiota. Syvä-analyysini seuraa.

Monet tavallisessa elämässä (ei-internetissä) itseään paljastavista elävät maailmassa, jossa heidän olemassaolonsa on turvattu, samoin kuin mielipiteen vapautensa ja poliittiset oikeudet. He voivat ainakin oman kotinsa suojassa esittää juuri sellaisia mielipiteitä kuin haluavat. Sananvapaus poliittisen oikeuden perustana on siten heille kokemuksessa suojattu.

Kaikkein olemuksellisin sananvapaus tässä mielessä on netissä julkaiseville, koska osa heidän olemassaolostaan riippuu tuosta vapaudesta. Ilman tuota vapautta he eivät voi kirjoittaa itseään näkyviin. Se on siis heille jopa tietyssä mielessä ruumiillinen. He eivät voi olla itsensä ilman sananvapautta. Siksi sananvapaus on vielä poliittista järjestelmää etuoikeutetumpi, eksistentiaalinen.

Sangen suuri osa politiikoista ja pilakuvia kommentoineista ei ole netissä. Sangen suuri osa pilakuvien julkaisua kannattavista on. Päätelkää itse syy.

Hahaa, varastan suoraan Kimin blogista, kun tuli jotenkin syyllinen olo:

"Pakko heittää tää pätkä tosta parin yön takaisesta selväunen jälkeen nähdystä siinä rajoilla häilyneestä jatkounesta kun tää on niin hulvaton:

Olin fantsuhenkisessä kapakassa missä rempseät kääpiöt pitivät pahaa elämää ja juhlivat. Paikassa oli myös paksu ja lupsakka, tahriintuneeseen valkoiseen essuun pukeutunut omistajamies. Sellainen voivalvatti. Kyselin sitten huvikseni jotain: "kerropa jotain menneisyydestäsi". Miehen jämäkkä vastaus meni jotenkin näin: "hei, kun te luotte meidät tänne kollektiiviseen alitajuntaanne, me olemme tällaisia kun olemme. Ei minulla ole mitään menneisyyttä.". Tiskillä notkunut kääpiö lisäsi: "Joo, mäkin olen ikuisesti yhtä kännissä. Ihan kivaa, mutta voisin olla vähän enemmänkin...".

Ahhahaa! Arkkityyppien eksistentialistinen angst!!!

Oi toi oli niin paras.

Mm ihmisoikeudet myös arkkityypeille? Kelatkaa vähän, mitä kelaatte!!"

keskiviikko, maaliskuu 01, 2006

Kaivelin vanhoja pelimatskuja. Olen siis todella ollut mukana järjestämässä peliä nimeltään Maraagia 5 - Pimeyden Sydämessä. Aikamoisia materiaaleja. Kuittaan tämän, kuten pari muutakin hommaa viime aikoina, englannilla: "I was young and needed the money"

Oho, SAS lähti. No, ei se kyllä ihan täytenä yllätyksenä tullut. Sitä paitsi juuri sopivasti ennen vaaleja.

Älkää huoliko, tähän aiheeseen palaan vielä. Lehdistöstä samoin kuin muista puolueista tulossa varmaan täysilaidallinen lopun ajan tunnelmia. Elämme jännittäviä aikoja.

Voi kun saataisiin joku tuore, punavihreä, mieluusti nuorehko ja nainen. Mitenhän mahtaa käydä?

Ja sitten vielä syy: kriisilaki. Sinälläänhän kysymys on viime vuosisadan vasemmiston suhteen kriittisin ja jakavin. Pitäisikö tukea oikeutettua sotaa vai vastustaa kaikkea militarismia? Toinen maailmansota vastaan ensimmäinen maailmansota.