DIGITAALINEN TELEVISIO

Miksi nämä sivut on tehty?

Olen koonnut näille sivuille yleistä tietoa digitaalisesta TV-järjestelmästä. Tarkoituksenani on näillä sivuilla tuoda esiin myös niitä puolia digitv:stä, joita ei ole vielä käsitelty medioissa. 

Tällä hetkellä (syksy 1999) suuri ja avoin kysymys kuluttajien kannalta on, mikä on digitaalisen tv:n tulevaisuus kotitalouksisa, jotka on kytketty kaapeliverkkoihin. Suomen kotitalouksistahan 40 prosentilla on kaapelitelevisioliittymä. 

Kaapeliverkkojen kautta tapahtuvassa digitaalisesssa televisiotoiminnassa on erilaisia lähetevaihtoehtoja, mahdollisuus laitteiden ja palveluiden kytkykauppaan ja uhka yksityisyyden suojan heikkenemisestä. Katso sivun lopusta digitaalitelevision uhkakuvat kaapeliverkoissa.

Mikä on digitaalinen televisio - digitv ?

Digitaalinen televisio, DVB (Digital Video Broadcasting) on uusi digitaaliseen siirtoon perustuva TV-järjestelmä. Digitaalinen TV-järjestelmä tulee korvaamaan seuraavan kymmenen vuoden kuluessa nykyisen analogisen PAL-järjestelmän.

Digitaalisessa TV-järjestelmässä on kolme eri lähetemuotoa:

  • DVB-T, maanpäällinen lähetemuoto
  • DVB-C, kaapeliverkkojen lähetemuoto
  • DVB-S, satelliittilähetemuoto
Tällä hetkellä Suomen viranomaisten (Telehallintokeskus, Yleisradio, Liikenneministeriö) jakama informaatio digitaalisesta televisiosta käsittelee vain maanpäällisen jakeluverkon lähetemuotoa DVB-T:tä:

Yleisradion digitv-sivut
Telehallintokeskuksen DVB-info

Digitaalisen television toimiluvat

Maanpäällisessä televisiolähetystoiminnassa, joka perustuu radioaaltojen käyttöön,  tarvitaan toimilupa. Valtioneuvosto on myöntänyt ensimmäiset digitaalisen televisiotoiminnan luvat kymmeneksi vuodeksi, 1.9.2000-31.8.2010.

Päätös digitv:n toimiluvista (23.6.1999)
Ministeriryhmän linjauksia digitv:n ehdoista (16.3.1999)
Televisio- ja radiotoiminnan toimiluvat hakuun (10.12.1998)

Kaapeliverkkojen kautta tapahtuva televisiolähetystoiminta ei tarvitse enää toimilupaa.

Lainsäädäntö

Kaapeliverkoissa ja maanpäällisissä verkoissa harjoitettavaa televisiotoimintaa säätelevät seuraavat lait:

Telemarkkinalaki (396/1997)
Laki televisio- ja radiotoiminnasta (744/1998)

Telemarkkinalaki määrittelee, että Telehallintokeskuksen tulee antaa tekniset määräykset televisiosignaalin lähetemuodoista, vastaanottimien ja tilaustelevisiojärjestelmän teknisistä ominaisuuksista.

Nykyinen voimassa oleva määräys Televisiosignaalien lähetystä koskevien standardien käytöstä (THK 36/1997 M) on varsin ympäripyöreä eikä tarkoin kerro, tuleeko kaapeliverkoissa käyttää DVB-C ja mahdollisesti myös DVB-T lähetemuotoa.

Kaapelitelevisio näkyy jo 40 prosentissa kotitalouksista

Liikenneministeriön raportin mukaan vuoden 1998 lopulla kaapelitelevisioliittymä oli jo 40 prosentilla suomalaisista kotitalouksista. 

Liikenneministeriön tiedote: Kaapeliverkot laajenevat tasaisesti (12.7.1999)

Digitaalitelevision uhkakuvat kaapelitelevisioverkoissa

Seuraavassa on muutamia uhkakuvia, joita digitaalinen televisio saattaa tuoda esiin suurissa kaapelitelevisioverkoissa, joita operoivat esimerkiksi Helsinki Televisio, Sonera tai Tampereen Tietoverkko.

1) Kaapeliverkon digitv-vastaanotin hintakytkyssä palvelun tarjoajaan

Digitaalitelevisiolähetystoiminnan alkaessa kaapelitelevisio-operaattorit ovat velvollisia jakamaan televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain perusteella valtakunnalliset ja Yleisradion digilähetykset  kaapeliverkkossa. 

Tällä hetkellä monilla kaapelitelevisio-operaattoreilla on tuotevalikoimassaan tilaustelevisiotoimintaa, jota varten operaattorit vuokraavat erillisiä purkulaitteita kuluttajille. 

Digitv:n alettua kaapelitelevisio-operaattori tulevat siirtämään omat tilaustelevisiopalvelunsa digitaalimuotoon. Jos kaapelitelevisio-operaattori jakelee digitaalitelevisiolähetykset DVB-C lähetemuodossa, saattaa operaattori yhdistää omia tilaustelevisiopalveluita ja tarjota digitv-vastaanotinta osana omien maksullisten kanavien palvelupakettia.

Telemarkkinalain (396/1997) 24 §:n mukaan telepäätelaitteen myyntihintaa ei saa kytkeä teletoimintaan kuuluvan suoritteen, kuten esimerkiksi matkaviestinliittymän hankkimiseen. Tämä ns. hintakytkyn kieltävä säännös tuli voimaan telelaitteille vuonna 1996. Tämä säännös erottaa laitekilpailun ja liittymäkilpailun toisistaan televiestinnässä.

Jotta digitaalitelevisiolaitteiden kilpailun kannalta epäterve laitteiden ja palvelujen välinen ristisubventio estettäisiin, tulisi edellistä lakia soveltaa myös televisiovastaanottimien ja muiden televisiosignaalin vastaanottoon tarkoitettujen kuluttajalaitteiden ja kaapelitelevisiotoimintaa harjoittavien operaattoreiden palveluita koskeviin suoritteisiin.

2) Maanpäällisen tv-verkon digitv-vastaanotin ei toimi kaapeliverkoissa ?

Digitv:n alkaessa laitevalmistajilla on eri laitteet DVB-T ja DVB-C lähetemuodoille. 

Kuluttajien kannalta Telehallintokeskuksen tulisi antaa sellaiset määräykset, että kaapelitelevisio-operaattoreiden olisivat velvollisia jakelemaan luvanvaraiset digitelevisiolähetykset samassa läheteformaatissa kaapeliverkoissa kuin maanpäällisissä jakeluverkoissa eli DVB-T lähetemuodossa.

Tämä takaisi kuluttajille mahdollisuuden käyttää samoja digitv-vastaanottimia tilanteissa, joissa kuluttajat vaihtavat asuinpaikkaansa esimerkiksi kaapeliverkkokiinteistöstä maanpäällisten verkkojen kiinteistöihin.

3) Yksityisyys uhattuna digitv-kaapeliverkoissa

Digitv:n paljon mainostettu vuorovaikutteisuus  on toteutettavissa helpommin kaapeliverkoissa, koska kaapeliverkko mahdollistaa paluusuunnan käytön palveluntarjoajaan eli kaapelitelevisio-operaattoriin.

Tässä vuorovaikutteisuudessa saattaa olla myös omat vaaransa, jos kaapelitelevisio-operaattorilla on mahdollisuus kysellä verkon kautta katsojan tietämättä digitv-vastaanottimessa katseltava kanava. Tätä tietoa voidaan käyttää esimerkiksi markkinoinnissa.

Telehallintokeskuksen tulisi antaa määräys, että Suomessa käytettäväksi tarkoitettu digitv-vastaanotin ei saa ilman katsojan suostumusta kertoa palveluntarjoajalle katseltavan kanavan tietoa tai muita vastaavia asioita.

4) Kanavainformaatio voi hukkua digitv-kaapeliverkoissa

Jos kaapelitelevisio-operaattori siirtää jakelemansa DVB-T lähetyksen toiselle taajuusalueelle, saattaa digitv:n lähetyksen sisältämä kanavainformaatio tulla käyttökelvottomaksi.

Alan kirjallisuutta

Digitaalinen televisio ja Suomi, Liikenneministeriö, LM julk 98 23 
Kaapelilähetystoiminta Suomessa vuonna 1998, Hentilä Aku, LM julk 99 25

Linkkejä

DVB-projektin kotisivut

DigiTAG - maanpäällisen digitv:n työryhmä
NorDig  - yhteispohjoismainen digitaalitelevision vastaanotinmäärittely -työryhmä

ECCA - Europaan kaapelitv-liitto
EuroBox - Euroopan kaapelitv-liiton digitaalitelevision vastaanotinmäärittely

EuroModem - Euroopan kaapelitv-liiton suositus kaapelimodeemistandardiksi


Heikki Raussi
Päivitetty 10.11.1999
 

*